Oкругли сто „Завршни испити у стручном образовању“

362

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

У просторијама Завода за унапређивање образовања и васпитања, 01.06.2017. године је одржан округли сто на тему програма новог концепта матуре у средњем образовању. Округлом столу су поред саветника Центра за стручно образовање и образовање одраслих присуствовали представници Заједница средњих стручних школа.

На почетку састанка присутни су били упознати са основним информацијама у вези са нацртом концепта опште, стручне и уметничке матуре и завршног испита коју је припремила Радна група Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

У уводном делу такође је укратко је представљена структура опште и стручне матуре према Концепту, истакнуте поједине специфичности тестова према предложеном Концепту и Програму, а након тога покренута дискусија о функцији оба испита, њиховом међусобном односу у погледу садржаја, могућности за наставак школовања  и равноправности ученика у погледу захтева који се пред њих постављају.

На основу свих разматрања и коментара на нацрте докумената, закључено је:

  • неопходно је тражити додатна објашњења од МПНТР-а и аутора Концепта;
  • спровести расправу на нивоу заједница средњих стручних школа, како би се идентификовали конкретни предлози у вези са унапређењем предложеног Концепта;
  • укључити Савет за стручно образовање и образовање одраслих, чији су представници такође били присутни, у даље консултативне процесе;
  • утврдити конкретне предлоге за унапређивање у вези са концептом матурског испита који се од 2005. реализовао по огледном принципу и унапређен се примењује у реформисани програмима – заснованим на стандардима квалификација;
  • учинити процес и концепт транспарентнијим за све заинтерсоване, пре свега ученике и родитеље, јер се стиче утисак да је ученик у другом плану у односу на све интересекоји су у оптицају.

На крају договорено је да се на нивоу заједница размотре сви аспекти утврђени закључцима округлог стола и да се прикупљени предлози и коментари доставе Заводу, односно Центру за стручно образовање и образовање одраслих , како бисмо заједнички наставили рад на доношењу ваљаног концепта и програма стручне матуре.

Детаљније информације и закључке са округлог стола можете прочитати у Извештају са округлог стола „Завршни испити у стручном образовању“.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.